Skip to main content

IMPLANTAAT, KUNSTGEBIT, … MONDGEZONDHEID BIJ SENIOREN

Als je ouder bent dan 60 ben je vaak nog erg actief en besteed je bijzondere zorg aan je uiterlijk. Vanaf je 60e kan je mondgezondheid er echter geleidelijk op achteruitgaan. De speekselstroom neemt af en tanden kunnen uitvallen, zodat ze moeten worden vervangen. Hoe verzorg je je mond bij het ouder worden? Zijn er specifieke aanbevelingen om een goede mondhygiëne te behouden? Alle antwoorden vind je op onze feitenpagina.

Dossier: Mondverzorging bij senioren

Tandimplantaten, kunstgebit

Bij dragers van een kunstgebit of implantaat kunnen zich op meer plaatsen etensresten nestelen. Die zullen de vorming van tandplak, slechte adem en zacht tandvlees in de hand werken. Voorzichtig en grondig reinigen is dan ook van het allergrootste belang.

IMPLANTATEN

Een implantaat kan worden voorgesteld om een tand te vervangen. De tandarts gaat in 2 fasen te werk:

Fase 1:  De tandarts verifieert of het beenderweefsel waarin het implantaat moet worden vastgezet, sterk genoeg is. Vervolgens opent hij/zij het tandvlees en plaatst een titanium wortel in het kaakbeen. Daarna moet enkele maanden worden gewacht. Pas dan kan met zekerheid worden gezegd of het lichaam de kunstwortel aanvaardt.

Fase 2:  Verloopt alles volgens plan, dan maakt de tandarts het tandvlees weer open en schroeft een kroon op de wortel.

Tijdens dit hele proces is een  goede mondhygiëne  van essentieel belang om infecties te voorkomen.

KUNTSGEBIT OF GEBITSPROTHESE

Een kunstgebit of gebitsprothese wordt om verscheidene redenen gebruikt:

  • Om een losse tand te verstevigen.

  • Om één of meer ontbrekende tanden te vervangen.

  • Zo kan je toch een goede kauwfunctie behouden.

Vaste restauraties (zoals kronen en bruggen) worden op bestaande tanden bevestigd. Ze bedekken ze of steunen erop om extra versteviging te bieden. Een partieel of volledig kunstgebit vervangt bestaande tanden.

MONDHYGIËNE VOOR SENIOREN MET EEN KUNSTGEBIT OF IMPLANTAAT

Een kunstgebit of implantaat moet even goed worden verzorgd als echte tanden. Uiteraard loop je met een kunstgebit of implantaat geen risico meer op gaatjes, maar tandplak en tandsteen kunnen zich er even goed op ontwikkelen en er kunnen ook bacteriën of etensresten tussen komen te zitten waardoor de gezonde tanden of het tandvlees problemen kunnen krijgen. 

Draag je een vast implantaat?  Volg dan de gebruikelijke aanbevelingen voor mondhygiëne. Slijtage, de menopauze en de afname van de speekselstroom verzwakken de tanden. Daarom moet je bijzondere aandacht besteden aan de verzorging:

  • Poets je tanden tweemaal per dag, na het ontbijt en vóór het slapengaan.

  • Gebruik elke dag een mondwater om de plaatsen te reinigen waar je met een tandenborstel moeilijk bij kunt, en om de ontwikkeling van slechte bacteriën overal in je mond te beperken.

  • Vergeet niet om bij de tandarts langs te gaan. Regelmatige controles zijn van fundamenteel belang om mondproblemen te voorkomen.

Draag je een kunstgebit of gebitsprothese?  Volg dan de klassieke aanbevelingen in verband met mondgezondheid om je tanden en mond te verzorgen:

  • Neem je kunstgebit uit je mond om ze te poetsen met een speciale tandenborstel. Poets beide kanten (binnen- en buitenkant) zodat er geen etensresten achterblijven.

  • Gebruik een zachte tandenborstel om je tandvlees zachtjes te reinigen. 

  • Plaats je kunstgebit in een speciale oplossing. Volg de gebruiksinstructies.

Zelfs als je geen tanden meer hebt, moet je toch regelmatig bij je tandarts langsgaan. Zij of hij controleert of het zachte weefsel in je mond gezond is en onderhoudt je kunstgebit. Het reinigen van gebitsprothesen met vibraties of ultrasone apparaten helpt om barstjes op te sporen.

Gerelateerde artikels

Mondgezondheid bij senioren

LEEFTIJDSGEBONDEN TANDPROBLEMEN

Het verstrijken van de jaren heeft een invloed op het lichaam en dus ook op de tanden en het tandvlees. Leeftijdsgerelateerde veranderingen...

Geschiedenis van het merk LISTERINE®

Geschiedenis van het merk LISTERINE®

De geschiedenis van LISTERINE® gaat ruim 130 jaar terug, tot het begin van de moderne geneeskunde. Alles begon in 1860, met het werk van sir...